АРОМАТЕРАПИЯ ЗА ДЕЦА

АРОМАТЕРАПИЯ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

При спазване на определени предпазни мерки, етеричните масла на doTERRA (Дотера) могат безопасно и ефективно да се използват и при децата, които обикновено реагират много добре на ароматерапията. Те току-що са влезли в този свят, мозъкът им все още не е запушен с „постиженията“ на съвременната цивилизация и нишката, свързваща ги с Природата, все още е силна.

 

Всички средства предлагани от ароматерапията – вани, инхалации, компреси и аерозоли с етерични масла – дават добър ефект и при децата. Съблюдавайки всички правила, ароматерапията ще бъде ефективен метод за лечение и предотвратяване на заболявания във вашият дом.

 

Когато използвате етерични масла за деца, трябва да се спазват следните предпазни мерки:

 

Внимание! За деца до две седмици ароматерапията не се препоръчва!

 

От две седмици до два месеца бебетата могат да вдишват ароматите на следните етерични масла: лайка, лавандула, нероли, смирна, копър. Позволено е да капете една капка във ваната, а две – в масажа (за предпочитане с бадемово масло).

 

Над два месеца е разрешено да се използват бергамот, копър , джинджифил, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията може да се увеличи само с една капка.

 

До две години етеричните масла могат да се използват само след консултация с ароматерапевт.

 

Не се препоръчва за деца под 1 година – мента, до 6 години – здравец, розмарин, мащерка, до 12 години масло от карамфил.

 

Деца от 6 до 12 години могат да използват същите ароматни масла като възрастните, но концентрацията им трябва да бъде 2 пъти по-малка.

 

Юношите над 12 години могат да използват същите етерични масла като възрастните, в същите дози.

 

Изберете само най-качествените масла, тъй като евтините, нискокачествени масла могат да причинят непредвидими усложнения при тяхната употреба.

 

Когато купувате масла, не забравяйте да използвате препоръките на практикуващите ароматерапевти.

 

Спазвайте стриктно дозировката на етеричните масла и препоръките за тяхната употреба.

 

Не използвайте масла вътрешно и не позволявайте на маслата да влязат в устата на детето.

 

Никога не използвайте чисто етерично масло (единственото изключение е масло от лавандула и чаено дърво, няколко капки от които могат да бъдат нанесени при леки изгаряния или повреди).

 

Не нарушавайте основните правила за съхранение на етеричните масла – те се съхраняват в тъмни бутилки и на хладно място. Бутилката с ароматни масла трябва да съдържа дозатор (капкомер). Всички дозировки на маслата са посочени на капки.

 

Никога не се опитвайте сами да лекувате сериозни заболявания, без помощта на квалифициран лекар, хомеопат или ароматерапевт.

 

Обадете се веднага на лекар, ако детето има висока температура, изгорило се е лошо, има спазми или други признаци на сериозно състояние.

 

Обадете се на лекар, ако при леки заболявания не настъпи подобрение в рамките на 24 ч.

 

Редовното добавяне на етерични масла във ваната е добра превантивна мярка срещу обриви от памперси, тъй като почти всички етерични масла предотвратяват развитието на бактерии по кожата. И бебетата, и по-големите деца реагират много добре на масаж. Майката не е необходимо специално да се учи на масаж, за да успокои болката на детето, въпреки че има отлични книги, посветени на това. От раждането всяка майка докосва бебето си, когато го къпе, сменя памперси, храни и др. Затова е много лесно да превърне тези действия в нежен масаж.

 

С порастването на детето степента на неговия физически контакт с майката намалява. Въпреки това, ако детето свикне с масажите още от ранна детска възраст, те могат да се превърнат в част от ритуала за къпане и лягане.

 

Препоръки на ароматерапевта за здрави и болни деца

 

Използването на ароматерапия в детската стая ще помогне да се поддържа доброто настроение при децата, а също така спомага за излекуване на настинки и нарушения на съня.

 

Децата най-много обичат топли, сладки миризми. Въпреки това, поради факта, че тялото им все още е в състояние на развитие, използването на ароматерапия за тях трябва да бъде в много минимални дози. Най-добре е, ако маслата се прилагат върху фигурки от теракота и глина, ароматни медальони, подложки. Различни продукти от необработена дървесина, кори от портокал или грейпфрут задържат добре миризми. Този метод се използва за ароматизиране на въздуха в детска стая.

 

Вашият основен набор от етерични масла „ДОМАШНА АПТЕЧКА“

 

Химичният състав и токсикологията на етеричните масла са проучени доста добре, така че те могат да се използват с най-висока степен на безопасност за детското тяло. Маслата на doTerra (Дотера) са полезни за първа помощ при изгаряния, ухапвания, рани, заедно с други манипулации, както и за лечение и възстановяване, когато здравословното разстройство не изисква спешна медицинска помощ, операция или спешни мерки.

 

Оптимален набор етерични масла за вашата аптечка:

 

Карамфил.

Гераниум.

Лавандула.

Лимон.

Мента.

Лайка.

Розмарин.

Чаено дърво.

Мащерка.

Евкалипт.

 

Като основа за разреждане на масла се препоръчва да имате вкъщи бутилка кокосово масло на doTERRA (Дотера) или масло от сладък бадем без мирис, което лесно се абсорбира в кожата и има допълнителен терапевтичен ефект.

 

Спазването на всички правила ще направи ароматерапията ефективен метод за подпомагане на различни детски неразположения, ще има хармонизиращ ефект върху целия организъм на детето като цяло. И за разлика от много медицински изделия, етеричните масла на doTerra (Дотера) са много приятни за употреба и ще се харесат на децата.

0