ПРИЛОЖЕНИЯ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Приложения на етеричните масла

Когато етеричните масла са от висок клас, като маслата на doTERRA (Дотера) всички методи на приложение са безопасни, когато се изпълняват правилно: ароматeн, локалeн и вътрешeн метод.

 

АРОМАТЕН

 

Усещането за миризма е инструмент, който може да предизвика мощни физиологични, умствени и емоционални реакции. Етеричните масла бързо се абсорбират от рецепторите за миризма, които имат пряка връзка с лимбичната система чрез обонятелния нерв. Поради тази причина етеричните масла имат особено мощен ефект чрез ароматно приложение.

Ароматната употреба на етерични масла е безопасна и като цяло се понася добре. Важно е обаче да използвате подходящия метод на приложение. Ако използвате дифузер на водна основа, обикновено се препоръчва да използвате 410 капки масло за периода на дифузиране. Най-добре би било да започнете с кратки периоди на дифузия и след това да увеличите времето, необходимо за постигане на желаните ползи.

 

ИНТРАДЕРМАЛЕН/ЛОКАЛЕН

 

Локалното приложение е много ефективен метод за прилагане на етерични масла. Веднъж абсорбирани, те остават трайно в приложената зона.

За да намалите вероятността от развитие на чувствителност на кожата, е препоръчително да използвате базово масло (като фракционирано кокосово масло). Препоръчителното съотношение на разреждане обикновено е една капка етерично масло към три капки базово масло.

Винаги е препоръчително да използвате няколко малки дози през деня, а не една голяма доза. Започнете с най-ниската възможна доза (1-2 капки). Локалната доза може да се повтаря на всеки 4-6 часа, ако е необходимо. Тъй като всеки индивид е уникален, дозата ще варира за всеки индивид според възрастта и общото здравословно състояние.

 

ВЪТРЕШЕН

 

Някои етерични масла могат да се използват като хранителни добавки, поддържащи различни здравословни състояния. Етеричното масло допринася за много ползи за здравето, както и за вкусовите и ароматните свойства на храните.

При поглъщане етеричните масла директно влизат в кръвния поток през стомашно-чревния тракт, където лесно се транспортират през останалата част от тялото, включително и в мозъка. Правилното дозиране според препоръките за етикетиране и други професионални указания трябва стриктно да се спазва.

0