НАЧИНИ НА УПОТРЕБА

НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Когато етеричните масла са от висок клас, като маслата на doTERRA (Дотера) всички методи на приложение са безопасни, когато се изпълняват правилно: ароматeн, локалeн и вътрешeн метод.

 

АРОМАТЕН

Усещането за миризма е инструмент, който може да предизвика мощни физиологични, умствени и емоционални реакции. Етеричните масла бързо се абсорбират от рецепторите за миризма, които имат пряка връзка с лимбичната система чрез обонятелния нерв. Поради тази причина етеричните масла имат особено мощен ефект чрез ароматно приложение.

Ароматната употреба на етерични масла е безопасна и като цяло се понася добре. Важно е обаче да използвате подходящия метод на приложение. Ако използвате дифузер на водна основа, обикновено се препоръчва да използвате 410 капки масло за периода на дифузиране. Най-добре би било да започнете с кратки периоди на дифузия и след това да увеличите времето, необходимо за постигане на желаните ползи.

ИНТРАДЕРМАЛЕН/ЛОКАЛЕН

Локалното приложение е много ефективен метод за прилагане на етерични масла. Веднъж абсорбирани, те остават трайно в приложената зона.

За да намалите вероятността от развитие на чувствителност на кожата, е препоръчително да използвате базово масло (като фракционирано кокосово масло). Препоръчителното съотношение на разреждане обикновено е една капка етерично масло към три капки базово масло.

Винаги е препоръчително да използвате няколко малки дози през деня, а не една голяма доза. Започнете с най-ниската възможна доза (1-2 капки). Локалната доза може да се повтаря на всеки 4-6 часа, ако е необходимо. Тъй като всеки индивид е уникален, дозата ще варира за всеки индивид според възрастта и общото здравословно състояние.

ВЪТРЕШЕН

Някои етерични масла могат да се използват като хранителни добавки, поддържащи различни здравословни състояния. Етеричното масло допринася за много ползи за здравето, както и за вкусовите и ароматните свойства на храните.

При поглъщане етеричните масла директно влизат в кръвния поток през стомашно-чревния тракт, където лесно се транспортират през останалата част от тялото, включително и в мозъка. Правилното дозиране според препоръките за етикетиране и други професионални указания трябва стриктно да се спазва.

Чай с етерични масла
Серум за нокти с етерични масла
Дифузиране на есенциални масла
0