ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

Хипофизната жлеза е с големината на грахово зърно и се намира в основата на мозъка, разположена в турското седло. Въпреки малките си размери, тя е основен ендокринен орган, който регулира почти всичко останали жлези с вътрешна секреция.
Аденомите на хипофизата са често срещани и могат да се открият при около 20% от хората при провеждане на ядрено-магнитен резонанс. Те представляват туморни в 99,9% от случаите доброкачествени образувания, които произлизат от клетките на хипофизната жлеза.
Ендокринната система управлява нашите хормони, които са отговорни за регулирането на метаболизма, растежа, сънливостта, сърдечната честота, кръвната захар, отделянето на адреналин и половата зрялост, наред с много други неща. Ендокринната система се състои от жлези (хипофизата, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите) в цялото тяло, които произвеждат, съхраняват и отделят хормони. Хормоните са химикали, които служат като форма на комуникация в тялото. Поддържането на функционирането на жлезите е от ключово значение за цялостното здраве и качеството на живот.
Хипофизната жлеза е известна като главната жлеза. Тя контролира всички останали жлези в ендокринната система. Специална част от мозъка, наречена хипоталамус, контролира хипофизата, така че ендокринната система всъщност е под контрола на нервната система. Хормоните, контролирани от ендокринната система, контролират функцията на много органи и телесни системи, включително кожата, бъбреците, стомаха, черния дроб, панкреаса, репродуктивната система и сърцето.
Етеричните масла могат да се използват за поддържане на ендокринната система и насърчаване на баланса и хомеостазата. Няколко етерични масла могат да бъдат полезни в подкрепа на здравословното функциониране на ендокринната система, включително Frankincense, Clary Sage, Fennel, Lemongrass, Melissa, Rose и Rosemary, Sandalwood и Vetiver.
• Вдишайте Rosemary или Lavender, за да ви помогнат да се отпуснете в стресова ситуация.
• Нанесете Clary Sage или ClaryCalm на корема за успокояващ масаж по време на менструалния цикъл.
• Вземете вътрешно Fennel, за да намалите случаен месечен дискомфорт, често изпитван по време на менструация.
• Вземете вътрешно Grapefruit, Smart & Sassy или Melissa, за да поддържате здравословния метаболизъм и да поддържате здрави нива на кръвна захар.
• За основна подкрепа ползвайте LLV пакета с добавки за жизненост през целия живот, който се състои от цял ​​хранителен мултивитамин / минерален комплекс от есенциални мастни киселини и антиоксиданти.
Протокол за балансиране на хормоните:
Добавки за жизненост през целия живот – по 2 от всяка 2 х ден.
Clary Calm – прилагайте локално 2 пъти на ден
Тамян – 1-3 капки върху езика или в капсула сутрин на гладно, на обяд и вечер като започнете с по 1 капка и постепенно увеличите броя
Тамян нанасяйте и на тила 1 х ден
DDR Prime (смес от Тамян, Мащерка, Портокал и други мощни масла, които поддържат клетъчното здраве) – 1-2 дражета дневно.
Приемайте 20 дни и напражете почивка от една седмица.
Възможен „страничен ефект“ – може да се появи някакво хормонално акне, но това е нормално и ще отмине.
Добавете лавандула за допълнителна поддръжка на стреса.
Има споделен опит, че след спазване на този режим в продължение на 7 месеца, най-накрая цикълът станал редовен и нивата на пролактина са напълно в норма.
При завишени нива на Пролактина използвайте Тамян, вътрешен прием и мазане и тъй като най-честата причина за завишени стойности при на аденом на хипофизата е стресът приемайте етерични масла с успокояващо действие.
 

НАЙ-ДОБРИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ МАСЛА ЗА ЗДРАВА ЕНДОКРИНА СИСТЕМА

Frankincense, Clary Sage, Fennel, Lemongrass, Melissa, Rose и Rosemary, Sandalwood и Vetiverтези чудесно ароматни масла могат да помогнат на цялостната работа на вашата ендокринна система да доставя хормони. Тъй като тези етерични масла засилват здравето на хипофизата, „главната жлеза“ на хормоналната система, за която споменахме по-рано, всички те помагат на всички други ендокринни жлези да функционират по-ефективно.
 

ХИПОТАЛАМУС

Ендокринната система се свързва с нервната система чрез хипоталамуса. Хипоталамусът казва на хипофизата, кога да спре или да започне да произвежда хормони, които са от решаващо значение за редица физиологични процеси и развития. Хипоталамусът също влияе върху функцията на щитовидната жлеза и надбъбречната жлеза, регулира как се справяте със стреса и контролира вашата жажда и глад. Най-добрите етерични масла за хипоталамусната жлеза са Frankincense, Ylang-Ylang и Patchouli – тези масла поддържат хипоталамусната жлеза да работи най-добре. И тъй като хипоталамусът засяга всички ендокринни функции, използването на тези масла редовно може да се възползва от цялата ви ендокринна система по много начини.
ТИМУС
Тази важна жлеза е тясно свързана с имунната система. Тя играе важна роля в развитието и узряването на Т-лимфоцитите, или Т-клетките, които работят за борба със смъртоносни инфекции. Тази жлеза е жизненоважна за развитието на имунната система при децата и започва да се свива по размер след пубертета. Най-добрите етерични масла за тимусната жлеза са Rosemary, Frankincense, Oregano, and Ginger– тези масла повишават работата на тимусната ви жлеза. Здравият тимус дава на имунната система подкрепата, от която се нуждае за цялостно здраве и благополучие.
 

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза произвежда хормон на щитовидната жлеза, който контролира нашия метаболизъм. Ако метаболизмът ви е бавен и муден, сърдечният ви ритъм се забавя и така се повишава ефективността на изгарянето на мазнините и изгарянето на калории. Това затруднява отслабването, което води до затлъстяване. Ако щитовидната ви жлеза произвежда твърде много от този важен хормон, ще ви е трудно да поддържате здравословно телесно тегло, сърцето ви може да бие на опасно високо ниво и други телесни процеси да се ускорят. Най-добрите етерични масла за щитовидната жлеза са Lemongrass и Frankincense – Тези две ЕМ могат да помогнат на щитовидната ви функция да работи правилно. Чрез освобождаването на хормона на щитовидната жлеза щитовидната ви жлеза влияе върху здравето на храносмилателната система и метаболизма, както и върху сърдечно-съдовата функция и развитието на мозъка .

ПАРАЩИТОВИДНИ ЖЛЕЗИ

Тези 4 мънички жлези са разположени директно в задната част на щитовидната ви жлеза. Основната им задача е да поддържат костите си здрави чрез регулиране на нивата на калций и фосфор. Най-добрите етерични масла за паращитовидната жлеза са Frankincense, Spearmint и Peppermint – наред с другите ползи за ендокринната система, тези ароматни масла насърчават здравето на паращитовидните жлези.
ПАНКРЕАС
Тази жлеза е толкова важна, че принадлежи както на ендокринната, така и на храносмилателната система. Тя създава ензими, които помагат за разграждането на храната до хранителни вещества, за да може тялото ни да ги използва по-ефективно. Панкреасът е отговорен и за производството на глюкагон и инсулинови хормони, което спомага за поддържането на здравословни нива на кръвната захар. Най-добрите етерични масла за панкреаса са Rosemary, Basil и Cinnamon– когато нивото на кръвната ви захар е здравословно, не твърде високо и не твърде ниско, тялото ви използва енергията ефективно. Здравият панкреас получава стимул от етеричните масла от босилек, канела и розмарин, което означава, че храносмилателната ви система и метаболизмът също имат полза.
НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ
Надбъбречните жлези са отговорни за производството на хормона адреналин, който най-често се свързва с отговора на “борба или бягство” при хората. Вашите 2 надбъбречни жлези допълнително произвеждат кортикостероиди, които влияят на сексуалната функция, метаболизма и други процеси. Най-добрите етерични масла за надбъбречните жлези са Basil и Rosemary – надбъбречните жлези се възползват от тези две етерични масла. Можете да ги използвате в смес или поотделно, за да засилите метаболизма и да контролирате стресовите реакции.
 

ЯЙЧНИЦИ

Яйчниците произвеждат както прогестерон, така и естроген. Тъй като яйчниците се развиват в пубертета, те допринасят за растежа на гърдите при младите жени, а също така поддържат здрави менструални цикли и бременност. Най-добрите етерични масла за яйчниците са Geranium и Rosemary– тези две етерични масла гарантират, че жената произвежда здрави яйца, така че да е възможно оплождането и бременността. Те също влияят на яйчниците на жената, като помагат за производството на здравословни нива на естроген и прогестерон. Това е важно за здравословното възпроизвеждане и за безпроблемен менструален цикъл.

ЕПИФИЗНА ЖЛЕЗА

Произвежда мелатонин, който спомага за подготовката на тялото и ума за сън. Най-добрите етерични масла за епифизната жлеза са Lavender, Sandalwood и Frankincense – тези масла стимулират епифизата ви, която е отговорна за това колко здравословни са вашите навици за сън.
С Етеричните масла на Дотера можете да поддържате здравето си по естествен начин и да не разчитате на лекарства, които изкуствено регулират телесните ви системи.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

0