ЕФЕКТИВНОСТ И УПОТРЕБА

ЕФЕКТИВНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Етеричните масла достигат до всяка клетка на тялото и успяват да проникнат през клетъчната мембрана на клетките и дори през кръвно-мозъчната бариера, която разделя циркулиращата кръв от извънклетъчната течност на мозъка и допуска само определени вещества до мозъка.

 

Антибиотиците например не са ефективни срещу вируси, които се намират вътре в клетките, но за разлика от тях, есенциалните масла могат да проникнат вътре в клетката и са ефективни и срещу вредители в клетките, и срещу такива извън тях.

 

При ползване на масла важно правило е да се пазят очите, ушите, носа и други деликатни части на тялото. Ако все пак масло попадне в очите, то ще предизвика парене, но без други по-значителни щети.

В случай, че не знаете как се ползва дадено масло, можете да го нанесете на стъпалата си. Това е и препоръчителен подход при ползване на масла от деца, тъй като по този начин вероятността да ги разнесат до очите, е минимална.

 

Безопасни ли са етеричните масла?

 

Етеричните масла имат дълга история на безопасна и ефективна употреба, за всичко – от лична хигиена и готвене, до емоционални и здравословни ползи.

 

Когато използвате подходящи количества чисти етерични масла, те са абсолютно безопасни, за да ги използвате у дома, за себе си и за семейството си. Висококачествените етерични масла преминават през обширни тестове за чистота, за да се гарантира безопасността.

 

Подобно на всичко друго, което бихте използвали в дома или с децата си, етеричните масла са безопасни, когато се придържате към препоръчаните количества дози и ги използвате в правилни параметри.

 

Сред многобройните предимства на етеричните масла, едно основно предимство е, че те предлагат спокойствие на тези, които се притесняват от използването на продукти, съдържащи химикали. Етеричните масла са безопасна алтернатива на много от продуктите, които виждате на рафтовете на хранителни магазини, които съдържат синтетични токсини или химикали, които биха могли да бъдат вредни.

 

Важно е да изберете висококачествени етерични масла, които са тествани и безопасни за употреба.

 

Що се отнася до използването на етерични масла, има няколко насоки за безопасност, които ще трябва да спазвате.

 

Спазвайте препоръките на производителя.

 

Избягвайте определени зони. Избягвайте да слагате масла в носа, вътрешните уши, очите, счупената кожа или други чувствителни зони.

 

Разредете маслата. За да сведете до минимум чувствителността на кожата, разредете етеричните масла, като използвате базово масло.

 

Някои етерични масла могат да представляват риск за чувствителност към слънце, по-специално цитрусови масла.

Избягвайте директна слънчева светлина или UV лъчи за най-малко 12 часа след употребата на тези масла върху кожата.

 

Не забравяйте да съхранявате етерични масла в тъмни шишенца, далеч от пряка слънчева светлина и на място, недостъпно за деца.

Есенциалните масла могат да издържат с години, ако са съхранявани правилно (не са изложени на пряка слънчева светлина, съхраняват се на хладно, не са смесени с вода или базово масло, шишенцата са добре затворени). Ако са смесени 2 чисти есенциални масла, те също могат безопасно и ефективно да се ползват дълго време.

 

В случай че дадено масло е смесено с вода или с базово масло, следва да не се застоява с месеци и да се използва бързо.

 

Повечето етерични масла са безопасни. но е важно да сте наясно с правилните протоколи за дозиране. Ефективната доза и честота зависи от много фактори, които варират в голяма степен от човек на човек. Необходимата доза може да се промени в зависимост от възрастта и здравословното състояние на лицето, както и търсената полза за здравето. Когато използвате вътрешно етерични масла, е важно да ги разглеждате с толкова предпазни мерки, колкото всяка друга добавка.

 

Най-добре е да започнете с най-ниската възможна доза (1–2 капки) и след това да увеличите дозата при необходимост.

 

Препоръчителната вътрешна доза етерични масла е 1–5 капки, в зависимост от маслото или сместа. След определен момент приемането на по-висока доза вече не носи полза. Ако приемете твърде много, това дори може да стане вредно. По-добре е да вземете по-малка доза, която може да се повтаря на всеки 4-6 часа, ако е необходимо. Общо, обикновено не повече от 25 капки, разделени на дози, трябва да се консумират за период от 24 часа. Максималната доза може да бъде по-ниска или по-висока за някои масла.

 

Ако консумирате близо до максималната доза, не трябва да продължавате с тази доза за продължителен период от време. По-ниска дневна доза се препоръчва при продължителна вътрешна употреба.

 

Консултирайте се с ароматерапевт или уелнес консултант.

0