БАЗОВИ МАСЛА

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ БАЗОВИТЕ МАСЛА?

Макар че е най-познато етеричните масла да се използват, като се добавят към дифузера, съществуват и други методи на употреба, в зависимост от нуждите и резултатите, към които се стремим.

 

Какво представлява базовото масло?

 

Базовите масла са растителни масла с малко или никакъв аромат, които се използват за разреждане на етерични масла.

 

Те не са летливи като етеричните масла и са много устойчиви. При нанасянето на етерични масла върху кожата, базовите масла разтварят силата на маслото. Това обаче не означава, че маслото е по-малко ефективно. По-скоро това означава, че етеричните масла по-добре се абсорбират в кожата ви, защото не се изпаряват толкова бързо.

Разреждането е необходимо и за някои “горещи” етерични масла, и винаги е добра идея, когато използвате маслата за деца или за хора с чувствителна кожа. Когато се съмнявате, винаги разреждайте.

 

Кое базово масло е най-доброто?

 

Имайте предвид, че най-добре е да използвате 100% чисто масло. По този начин се запазва химическият профил на етеричното масло и то лесно се разтваря. В противен случай базовото масло има потенциал да промени резултатите или специфичните ползи, които желаете.

Вещества като растителни мазнини и вазелин не трябва да се използват като носители на масла, тъй като те не се абсорбират в кожата на необходимото ниво.

 

И така, какви са добрите базови масла?

 

Изготвих списък с някои от най-известните базови масла:

 

 

  • Фракционираното кокосово масло на doTERRA е с високо съдържание на антиоксиданти и витамин Е. То лесно се абсорбира в кожата, което го прави идеално за ароматерапия. При процеса на фракциониране на кокосово масло се отделят мастните киселинни вериги и това води до получаване на течна консистенция. Не се добавя нищо към самото масло. Това дава на маслото много по-дълъг срок на годност и създава масло, което е мазно, леко и по-добро за абсорбиране.

 

  • Бадемовото масло е отлично за всички типове кожа и локални приложения и се абсорбира доста добре. То има лека миризма, но нищо преобладаващо. Това е чудесно масло, което се използва в грижата за лицето, защото помага да се хидратира. Имайте предвид, че не е подходящо за хора с алергии от ядки, тъй като често се произвежда в същите заводи като фъстъченото масло.

 

  • Масло от жожоба въпреки че се нарича масло /jojoba (произнася се ho-ho-ba)/ всъщност е течен восък. С безцветен и златисто жълт цвят, жожоба е друго популярно носещо масло, чудесно за косата и кожата, като я оставя хидратирана, без да я омазнява. То е много подобно на маслото, което кожата ви произвежда естествено и може да бъде полезно и за мазна кожа.

 

  • Маслото от грозде е много овлажняващо, особено за деликатна кожа. Често ще го видите в списъка на съставките на много козметични продукти. Неговият аромат е лек и сладък и е ясен на цвят.

 

  • Зехтин – макар че може да бъде тежък, мазен и да има по-силен мирис в сравнение с другите, ползата от зехтина е голяма, както с витамини, така и с минерали. В зависимост от количеството и степента на разреждане, от което се нуждае етеричното масло, миризмата на зехтина може да се преодолее.

 

След като намерите вашето базово масло, можете да започнете да разреждате етерични масла според съотношението на разреждане, от което се нуждаете.

 

Следните съотношения на разреждане ще ви дадат добра представа как да правите това:

 

За една чаена лъжичка базово масло добавете:

 

1 капка етерично масло за 1% съотношение

2 капки за 2%

5 капки за 5%

 

За една супена лъжица базово масло добавете:

 

3 капки етерично масло за 1%

6 капки за 2%

15 капки за 5%

 

За 30 мл базовото масло добавете:

 

6 капки етерично масло за 1%

12 капки за 2%

30 капки за 5%

 

Когато става въпрос за топично използване на етерични масла, маслата doTERRA са организирани в три специфични категории. Чист, разреден и чувствителен. Масла, които са в категорията “Разреждане”, са тези с високи съставки, които са особено силни, като например Cassia, Cinnamon Bark, Clove, Oregano и Thyme.

 

За децата и тези с чувствителна кожа е особено важно да се обърне внимание на категорията Sensitive.

 

Винаги разреждайте маслата от тази категория, когато ги използвате за пръв път на кожата си. Маслата в категорията Sensitive са:

 

Bergamot, Black Pepper, Breathe, Cedarwood, Cheer, Copaiba, Deep Blue, Eucalyptus, Fennel, Forgive, Geranium, Ginger, Lemongrass, Lime, Motivate, On Guard, Passion, Peppermint, Petitgrain, Smart & Sassy, Spearmint, Wintergreen.

0