АРОМАТЕРАПИЯ И ЕНЕРГИЙНИ ПРАКТИКИ

енергия, дух, вяра

Научните изследвания разкриват, че етеричните масла притежават безброй полезни свойства: противовъзпалително, антидепресантно, антистресово, антиоксидантно, антимикробно и обезболяващо, но способността им да влияят на човешкия организъм не се ограничава до психофизиологичните ефекти. Те имат способността едновременно да влияят върху физическото, психическото, емоционалното и духовното здраве.

 

Ароматните есенции се използват от векове, за да създадат по-смислена връзка с нещо по-голямо от нас самите и могат да ни поставят в състояние, по-възприемчиво към вдъхновението.

 

Духовността е универсално човешко преживяване, което ни свързва или ни вкарва в по-голяма хармония с настоящия момент, със себе си, с нашите ближки, с природата или с божественото. Тя включва способността да откриваме смисъл и цел в живота; да се придържаме към моралните и етичните си принципи и да изградим дълбока връзка с нещо по-висше от себе си.

 

Една от най-честите причини да използваме етерични масла в днешно време е, за да отворим ума си и да засилим духовните връзки. Това се осъществява чрез вдишване на етерично масло, докато медитираме или чрез директно прилагане на етерични масла върху тялото (върху чакрите, точките на пулсации, ходилата и т.н.).

 

Етеричните масла са летливи молекули, получени от семената, листата, кората, смолите и други части на растенията. Един от най-забележителните им аспекти е тяхната способност едновременно да влияят върху физическото, психическото, емоционалното и духовното здраве.  От векове многобройни културни използват маслата за най-различни духовни практики, церемонии и ритуали.

 

Защо да използваме етерични масла, за да помогнем духовния си растеж?

 

Виждам три основни причини човек да включи етерични масла в духовната си практика.

 

1) За да премахнете отрицателната енергия.

 

Факт е, че взаимодействаме с негативна енергия всеки ден. Предизвикателството е, че сме склонни да задържаме тази негативна енергия и дори да я превръщаме в наша идентичност. Това води до невъзможност да постигнем какъвто и да е вид духовно израстване.

 

2) За балансиране и заземяване.

 

Упражненията за заземяване са начин да успокоим ума и тялото и да се върнем в настоящия момент, като се отдръпнем от негативните емоции и спомени. Те са полезни за ситуации, в които се озоваваме в силни емоции като тревожност или гняв, обхващат ни стресиращи мисли, преживяваме болезнен спомен или ако се събудим от кошмар с пулсиращо сърце.

 

3) Духовно израстване и връзка с Висшия Аз.

 

Третата причина би била духовното израстване и просветление. Ако сме отработили блокажите и сме се зазимили, вратите са отворени за духовно пробуждане или просветление.

 

Има огромно количество етерични масла и всяко от тях има различен състав и свойства. Намирането на конкретното масло за конкретна цел може да бъде предизвикателство.

 

Ще разгледаме 6 етерични масла, които насърчават духовния растеж и ни помагат да се свържем с настоящия момент, с вътрешно си аз и с божественото. Това са само част от маслата, които можем да включим в различни енергийни практики, като регресия, гонг терапия, рейки, терапии с тибетски купи, йога практики, медитации, констелации и др. Те премахват токсичната енергия, създават баланс, заземяване, насърчават просветлението и духовния растеж.

 

CEDARWOOD – eтерично масло от кедрово дърво – премахва блокажите от енергийното тяло и аура. Елиминира негативните мисли, напрежение, тревоги, страхове. Пречиства пространството, лекува настоящето и духа. Това е заземяващо масло, което насърчава спокойствието и духовните събуждания.

 

ROSEMARY – етерично масло от розмарин – притежава стимулиращ, повдигащ аромат и насърчава просветлението.

 

YLANG YLANG – етерично масло от Иланг Иланг – спомага за облекчаване на стреса, тревогите и тъгата. Насърчава баланса и свързването с вътрешното дете.

 

PEPPERMINT – етерично масло от мента – стимулира сетивата, повишава бдителността и подобрява издръжливостта. Има релаксиращи ефекти, което помага да се съсредоточим.

 

LAVENDER – етеричното масло от лавандула – има успокояващи и релаксиращи свойства. Улеснява постигането на състояние на омиротвореност, спокоен ум и здраво тяло по време на медитация. Също така насърчава връзката с божественото.

 

PATCHOULI – етерично масло от пачули – заземяващи и духовни свойства. Той Грижи се за емоционалния баланс и духовното пробуждане.

0